Bochumer Bambus

  Bijdrage van: Vincent van der Goes

  In het weekend van 8 en 9 oktober nam ik deel aan een go toernooi in Bocuhm, de Bochumer Bambus. Het was een zeer geslaagd toernooi. Duitsland klinkt ver, maar Bochum ligt niet zo ver over de grens. Met de trein deed ik er ongeveer vier uur over vanuit Leiden.

  Er waren maar liefst 120 deelnemers. Alle sterktes, van 20 kyu tot 7 dan, waren hierbij vertegenwoordigd. Ook was er een Koreaanse prof aanwezig, Ko Yu Yeon, die op vrijdagavond een simultaan gaf (wat ik helaas gemist heb) en tijdens het toernooi uitleg gaf en analyses deed.

  Eten en drinken waren niet bij de prijs (12,50) inbegrepen, maar wel goed en zeer laag geprijsd. Vijftig cent voor een kopje koffie of broodje. Als rechtgeaarde Nederlander kon ik dit uiteraard waarderen.  Voor de overnachting was er een slaapzaal ingericht in een Christelijk jeugdcentrum, waar de mensen die er echt geen genoeg van konden krijgen tot diep in de nacht doorspeelden. In een andere zaal dan, dat gelukkig wel.

  Na afloop van het toernooi kon je nog deelnemen aan een korte les Koreaans, Japans of Chinees, naar keuze. Zelf was ik er te moe voor. Hierna volgde de prijsuitreiking, die lang duurde want er waren prijsjes voor iedereen die tenminste drie uit vijf had gescoord. Na afloop raakte ik nog aan de praat met de Koreaanse prof, die al heel wat Europese landen heeft afgereisd. Gevraagd welk Europees land haar het best beviel, zei ze dat dit appels met peren vergelijken is, maar Zweden vond ze maar niets. Te duur en te koud.

  Al met al heb ik het erg naar mijn zin gehad. Vreemd genoeg was ik de enige Nederlander op het toernooi. Ik vind dat we daar volgend jaar verandering in moeten brengen. Wie gaat er mee?

  Comments are closed.