Nederland wint EK

    Het Nederlandse team heeft in het Zweedse Leksand totaal onverwacht de Europese titel gegrepen. Weliswaar werd een sterk team afgevaardigd (gemiddeld zesde dan), toch golden de Russen als favoriet. Hier speelde de jeugdige Ilya Shikshin (7D) aan het eerste bord, die precies een week tevoren in Finland individueel Europees kampioen werd, en daarbij zelfs een Koreaans contingent toppers achter zich liet. Hij werd vergezeld door twee zesdedans en een vijfdedan.

    Van links naar rechts: Rob van Zeijst, Merlijn Kuin, Frank Janssen en Peter Brouwer

    Er werd gespeeld in viertallen, en er deden zes teams mee. Een flinke teruggang ten opzichte van vorig jaar, toen er in Roemenië 25 teams uit 11 landen speelden. Voor Nederland speelden Rob van Zeijst (7D) uit Tokyo, Merlijn Kuin (6D) uit Amstelveen, Frank Janssen (6D) uit Almere, en Peter Brouwer (5D) uit Amsterdam, zodat we het team ook Groot-Amsterdam kunnen noemen. De bond betaalde voor dit team het grootste deel van reiskosten en verblijf. Om het aantal teams even te maken, was er ook een tweede Nederlandse team met Willem-Koen Pomstra (5D) uit Arnhem, Herman Hiddema (4D) uit Groningen, Willem Mallon (4D) uit Eindhoven en René Goedhart (3D) uit Groningen, zeg maar de rest van Nederland. Voorwaar een sterk team, maar kansloos in het grote geweld. Het enige bordpunt werd gescoord door Willem-Koen in de wedstrijd tegen de Zweed Li Martin.

    Nederland 1 begon overtuigend met tweemaal 4 – 0, en speelde vervolgens met 2 – 2 gelijk tegen het verrassend sterke Servië, dat met een homogeen team van vijfdedanspelers ook Rusland op 2 – 2 hield. Een gelijkspel tegen Rusland in de laatste ronde was nodig voor de titel, de Russen moesten winnen om Nederland voor te blijven. De topscorers aan Nederlandse kant Frank Jansen en Peter Brouwer maakten de nederlagen aan bord één en twee weer goed, en konden aan de champagne. Vooral Frank’s overwinningen was een hele bijzondere. Hij had een invasie moeten bekopen met een contra-attack, en hierbij zijn voordeel zien verdwijnen. De partij leek in jigo te eindigen (er werd gespeeld met 7 komi), maar bij het tellen bleek Frank met een minimale voorsprong van één punt gewonnen te hebben.

    Drie maal eerder deed Nederland mee. In 1996 (vierde), in 2005 (achtste) en in 2006 (derde). Deze eerste plaats in 2010 is een fantastisch resultaat, dat erom vraagt om het EK een keer naar Nederland te halen. Aangezien dit EK voor teams in het vervolg echter op internet gespeeld gaat worden, zal dat niet lukken. Pandanet gaat het toernooi sponsoren, waarbij de beste vier teams uit de kwalificaties live en tijdens het Europees Go Congres achter het bord plaats nemen.

    Persoonlijke scores:
    Rob van Zeijst    3 uit 5
    Merlijn Kuin      3 uit 5
    Frank Janssen     4 uit 5
    Peter Brouwer     5 uit 5   
    
    Europees team kampioenschap 13 – 15 aug. 2010, Leksand 
    
                       1    2    3    4    5    6       matchpunten   bordpunten
    1. Nederland 1     x    2    2    3    4    4          8 mp.          15 bp.
    2. Servië          2    x    2    3    3    4          8 mp.          14 bp.
    3. Rusland         2    2    x    2    3    4          7 mp.          13 bp
    4. Tsjechië        1    1    2    x    4    4          5 mp           12 bp
    5. Zweden          0    1    1    0    x    3          2 mp           5 bp.
    6. Nederland 2     0    0    0    0    1    x          0 mp.          1 bp. 
    
    Statistiek voorgaande toernooien
    
    Nummer      jaar    organisator      winnaar      aantal teams
    5e EK.      1996    Tsjechië         Rusland      12 teams (Nederland vierde)
    6e EK       1999    Joegoslavië      Rusland      10 teams
    7e EK       2001    Rusland          Rusland       8 teams
    8e EK       2005    Rusland          Rusland      18 teams (Nederland achtste)
    9e EK       2006    Slowakije        Roemenië      8 teams (Nederland derde)
    10e EK      2007    Duitsland        Duitsland     8 teams
    11e EK      2008    Frankrijk        Duitsland    10 teams
    12e EK      2009    Roemenië         Roemenië     25 teams 
    
    (eerste vier edities niet op EGD)
    

    Comments are closed.