Nederland wint EK

  Het Nederlandse team heeft in het Zweedse Leksand totaal onverwacht de Europese titel gegrepen. Weliswaar werd een sterk team afgevaardigd (gemiddeld zesde dan), toch golden de Russen als favoriet. Hier speelde de jeugdige Ilya Shikshin (7D) aan het eerste bord, die precies een week tevoren in Finland individueel Europees kampioen werd, en daarbij zelfs een Koreaans contingent toppers achter zich liet. Hij werd vergezeld door twee zesdedans en een vijfdedan.

  Van links naar rechts: Rob van Zeijst, Merlijn Kuin, Frank Janssen en Peter Brouwer

  Er werd gespeeld in viertallen, en er deden zes teams mee. Een flinke teruggang ten opzichte van vorig jaar, toen er in Roemenië 25 teams uit 11 landen speelden. Voor Nederland speelden Rob van Zeijst (7D) uit Tokyo, Merlijn Kuin (6D) uit Amstelveen, Frank Janssen (6D) uit Almere, en Peter Brouwer (5D) uit Amsterdam, zodat we het team ook Groot-Amsterdam kunnen noemen. De bond betaalde voor dit team het grootste deel van reiskosten en verblijf. Om het aantal teams even te maken, was er ook een tweede Nederlandse team met Willem-Koen Pomstra (5D) uit Arnhem, Herman Hiddema (4D) uit Groningen, Willem Mallon (4D) uit Eindhoven en René Goedhart (3D) uit Groningen, zeg maar de rest van Nederland. Voorwaar een sterk team, maar kansloos in het grote geweld. Het enige bordpunt werd gescoord door Willem-Koen in de wedstrijd tegen de Zweed Li Martin.

  Nederland 1 begon overtuigend met tweemaal 4 – 0, en speelde vervolgens met 2 – 2 gelijk tegen het verrassend sterke Servië, dat met een homogeen team van vijfdedanspelers ook Rusland op 2 – 2 hield. Een gelijkspel tegen Rusland in de laatste ronde was nodig voor de titel, de Russen moesten winnen om Nederland voor te blijven. De topscorers aan Nederlandse kant Frank Jansen en Peter Brouwer maakten de nederlagen aan bord één en twee weer goed, en konden aan de champagne. Vooral Frank’s overwinningen was een hele bijzondere. Hij had een invasie moeten bekopen met een contra-attack, en hierbij zijn voordeel zien verdwijnen. De partij leek in jigo te eindigen (er werd gespeeld met 7 komi), maar bij het tellen bleek Frank met een minimale voorsprong van één punt gewonnen te hebben.

  Drie maal eerder deed Nederland mee. In 1996 (vierde), in 2005 (achtste) en in 2006 (derde). Deze eerste plaats in 2010 is een fantastisch resultaat, dat erom vraagt om het EK een keer naar Nederland te halen. Aangezien dit EK voor teams in het vervolg echter op internet gespeeld gaat worden, zal dat niet lukken. Pandanet gaat het toernooi sponsoren, waarbij de beste vier teams uit de kwalificaties live en tijdens het Europees Go Congres achter het bord plaats nemen.

  Persoonlijke scores:
  Rob van Zeijst  3 uit 5
  Merlijn Kuin   3 uit 5
  Frank Janssen   4 uit 5
  Peter Brouwer   5 uit 5  
  
  Europees team kampioenschap 13 – 15 aug. 2010, Leksand 
  
            1  2  3  4  5  6    matchpunten  bordpunten
  1. Nederland 1   x  2  2  3  4  4     8 mp.     15 bp.
  2. Servië     2  x  2  3  3  4     8 mp.     14 bp.
  3. Rusland     2  2  x  2  3  4     7 mp.     13 bp
  4. Tsjechië    1  1  2  x  4  4     5 mp      12 bp
  5. Zweden     0  1  1  0  x  3     2 mp      5 bp.
  6. Nederland 2   0  0  0  0  1  x     0 mp.     1 bp. 
  
  Statistiek voorgaande toernooien
  
  Nummer   jaar  organisator   winnaar   aantal teams
  5e EK.   1996  Tsjechië     Rusland   12 teams (Nederland vierde)
  6e EK    1999  Joegoslavië   Rusland   10 teams
  7e EK    2001  Rusland     Rusland    8 teams
  8e EK    2005  Rusland     Rusland   18 teams (Nederland achtste)
  9e EK    2006  Slowakije    Roemenië   8 teams (Nederland derde)
  10e EK   2007  Duitsland    Duitsland   8 teams
  11e EK   2008  Frankrijk    Duitsland  10 teams
  12e EK   2009  Roemenië     Roemenië   25 teams 
  
  (eerste vier edities niet op EGD)
  

  Comments are closed.