Andreas Drost en Jaap Blom naar EK in Finland

  Twee clubgenoten zijn naar het Finse Tampere (200.000 inwoners) afgereisd voor het 54-ste Europees Go Congres. Het toernooi duurt 2 weken, en er worden 10 ronden MacMahon gespeeld. Er doen 600 deelnemers mee, waarvan ruim 400 in het hoofdtoernooi. Er zijn 30 Nederlanders.

  Foto copyright Judith van Dam en EuroGoTV.

  Zowel Andreas als Jaap zijn met 2 uit 3 begonnen. De 32 sterkste spelers begonnen in de MacMahon kopgroep. Na drie ronden zijn er nog vier van overgebleven met 100%. Daaronder ook de ons welbekende Haagse Koreaanse Kyoungnang Kang. Andreas Drost begon met één puntje achterstand op de kopgroep (alle vijfdedans en sterker). Hij versloeg de Duitser Thomas Jipp (4D), vervolgens de Taiwanees Chingshu Tang (5D), maar verloor in ronde drie tegen Naoki Matsumura uit Japan (6D).

  Jaap Blom verloor eerst van de Japanner Hiroaki Kohno (1D), maar won zijn volgende twee partijen. Eerst tegen de Finse Johanna Tuominen (1D), en vervolgens tegen zijn tweede Japanse tegenstander Yoshihiro Ito (1D).

  Sterkste Nederlander is Rob van Zeijst (7D), die drie maal dit Europese kampioenschap won (1981 – 1993). Hij begon met twee overwinningen, maar verloor in ronde drie, en staat nu gedeeld vijfde. Regerend Europees kampioen Dinerchtein uit Rusland verloor in de eerste ronde verrassend met 0,5 pt.

  De organisatie is enthousiast, maar laat wel wat steekjes vallen. In geen van beide speelzalen is koffie, thee of zelfs maar water te krijgen. Vanaf de tweede dag is dat in de zaal voor kyu-spelers wel geregeld. Als danspeler moet je de stad in lopen om twee koppen koffie (uiteraard ook voor je tegenstander) te halen. Er is geen analysezaal, maar de organisatie heeft een mooie go-vlag en veel posters laten drukken. Helaas is het 18 x 18.

  Met dank aan ons ex-lid Walter Diedrich uit Delft, die mij uit Finland een email stuurde en thans ook op 2 uit drie staat. Hij versloeg één danspeler.

  Voor meer informatie: kijk op www.EuroGoTV.com of www.egc2010.fi

  Comments are closed.